• zeleiagi

„Én legalább az igazsággal adtalak el!” -Izgass fel!-A thriller musical

Updated: Mar 5, 2021

Májusban mutatták be a Hatszín Teátrumban az Izgass fel! című thriller musicalt. Októberben végre én is eljutottam, és megnéztem abból a bűntényből készült darabot, aminek köszönhetően eltörölték a halálbüntetést Amerikában. Stephen Dolginoff musicaljét Pányik Tamás rendezésében láthatja a közönség.Ebben az évadban eddig három thrillert láttam színházban, mindegyik máshogy hatott rám. Az Izgass fel! azért is sokkolóbb, mert igaz történetet dolgoz fel. Hogyan lehet egy ekkora bűnnel élni? Hogyan tud valaki tükörbe nézni, pláne kegyelmet kérni, ha még így, 95 évvel később, egy színpadon látva, dalokba ágyazva is belemar az ember gyomrába ez az egész hidegvérű gyilkosság.kép: hatszinteatrum.hu


Történelmi háttér a darab elé (spoiler is, meg nyomasztó is):


Az „Évszázad perének” nevezték Amerikában.


1924-ben Nathan Freudenthal Leopold Jr. és Richard Albert Loeb kitalálták és megtervezték a „tökéletes bűntényt”- elrabolták és megölték a 14 éves Bobby Franks-et.

Az értelmiségi, gazdag családból származó, egyetemet végzett fiúk a nietzsche-i elméletek tanulmányozásával „emberfeletti emberek-nek titulálták magukat, felsőbbrendűségükkel igazolták, hogy gond nélkül megtehetnek ilyen borzalmakat. Kisebb betörésekkel kezdték pályafutásukat, majd gyújtogattak, végül kitervelték és véghez vitték a „tökéletes bűntényt”.


Nathan Leopold 15 nyelven beszélt, Chicagoban végzett egyetemet és a Harvard jogi karára készült.

Richard Leob-ot zseniként tartották számon gyerekkorában, 17 évesen már elvégezte Michiganben az egyetemet.


Leopold 19, Leob 18 éves volt, amikor elfogták őket. 7 hónapon át tervezték a gyilkosságot, de itt nem álltak meg: annak ellenére, hogy megölték Bobby Franks-et, váltság díjat akartak követelni a gyermek szüleitől. (Számomra ez a teljesen érthetetlen logikai csavar, és undorító húzás: tudják, hogy soha sem fog hazamenni a gyerek, mégis pénzzel akarják lehúzni a szülőket). Mielőtt a váltságdíjhoz jutottak volna, valaki megtalálta a holttestet. A nyomozók a helyszínen találtak egy szemüveget. Hogy lehet lebukni egy szemüveg miatt? A zsanérjai annyira egyediek és magas minőségűek voltak, hogy annakidején összesen három ilyen szemüveget tartottak nyilván Chicagoban, az egyik Loeb-é volt. Loeb és Leopold kitaláltak egy kamu alibit, de a vallomások során szétesett a történet. A kihallgatáson elismerték, hogy nem a pénzért csinálták, hanem az élvezet miatt.


Loeb tehetős családja Clarence Darrow ügyvédet fogadta fel, aki ismerten halálbüntetés ellenes volt. A vádlottak elismerték bűnösségüket, ezzel elkerülték, hogy esküdtszéki tárgyalásuk legyen ( esküdtszékkel biztos lett volna a halálbüntetés). Darrow 12 órás(!!!!) védőbeszédet mondott. A bíróság Leopoldot és Leob-öt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a gyilkosság miatt, +99 évet kaptak a gyermekrablásért.


1936-ban Leob-öt egy fogolytársa meggyilkolta, Leopoldot 33 év után feltételesen szabadlábra helyezték, ezután írta meg életrajzi könyvét „Life plus 99 years címmel"

(köszi wikipédia)


FUN FACT


Aki lelkes Netflix függő,, valószínű találkozott már a „Riverdale” című sorozattal. Bevallom, imádom. Az első évad még elég könnyűcske, viszont később egyre sötétebb és sötétebb lesz. A 3. évadban, az egyik főszereplő börtönbe kerül, Archie Andrewst gyilkossággal gyanúsítják és a Leopold and Loeb Juvenile Detention Center -be (vagyis a Leopold and Loeb javító intézetbe) kerül. Éééértitek a párhuzamot.forrás: https://riverdale.fandom.com/


Az előadás


Számos film és rádiójáték után Stephen Dolginoff színpadra vitte a Leopold és Leob történetét Thrill me! címmel.


Dolginoff írta a zenét, szövegkönyvet és rendezte is a darabot.


Magyarországon 2019 májusban mutatták be az előadást a Hatszín Teátrumban, Pányik Tamás rendezésében, aki egyben a darab fordítója is Cseh Dávid Péterrel (aki Richardot játssza a darabban).Ha musicalre gondol az ember, hatalmas díszletek, elképesztő koreográfia, zenekari árok dereng a szeme előtt. Na ez itt nincs. Amit látunk: minimál, de jól kihasználható díszlet, egy zongora, a két bűnös: Nathan Leopold (Horváth Dániel/Kovács Máté) és Richard Leob (Cseh Dávid Péter) , valamint az idős Nathan (Végh Péter) , mint narrátor.Kép: hatszinteatrum.hu, a képen Kovács Máté és Cseh Dávid Péter


Az októberi előadás után részt vettem a közönségtalálkozón is, onnan tudom, hogy az eredeti verzióban kizárólag Nathan és Richard szerepel a darabban, és ugyan úgy egy zongorista kíséri őket.


Pányik Tamás viszont kiegészítette az Izgass fel!-t egy narrátor szereppel (idős Nathan) valamint olyan színészek kölcsönzik a hangjukat a védő ügyvédnek, valamint a fellebbezési bizottságnak, mint Hegedűs D. Géza, Földes Eszter és Trill Zsolt. Nagyon különleges atmoszférát teremt, hogy kvázi az idős Nathan jelenében vagyunk, a tárgyalásán, 33 évvel a bűntény után, és az ő narrációjában, visszaemlékezéseként nézzük a teljes történetet.
kép: hatszinteatrum.hu, a képen Végh PéterNincsenek nagy átállások, 2 mobil díszlet elem van, a többi rögzített. Ami szerintem különlegesen hatott volna, ha egy nagyobb színpadon játszák, hogy oldalt, az idős Nathan csak egy fénnyel van megvilágítva, körülötte sötétség van, a jelenetek is jobban elválnak. De a Hatszín Teátrum színpadja elég kicsi, én meg nem vagyok rendező. Persze azzal sokkal élőbb a visszaemlékezés, hogy az idős Nathan egy karnyújtásnyira van, járkál a többis zereplő között, de nekem valamiért mégis jobban tetszett volna, ha jobban elkülönül.


A dalokat az amerikai szerző írta, erről nem tudtam. Amikor láttam a színlapon, hogy a zenei vezető Kovács Adrián, Mester Dávid, Felszegi Dalma, Hegyes Ádám, valami nagyon nyomasztót, thrillereset vártam. Sajnos nem ilyenek a dalok, lehet azért, hogy oldja magát a történetet, nekem itt maradt egy hiányérzetem.


Kovács Mátét láttam Nathan szerepében ( végzős hallgató a Színház- és Filmművészeti Egyetemen). Nekem nagyon tetszett Kovács Máté és Cseh Dávid Péter párosa, érezhető volt, hogy Richard (Cseh Dávid Péter) az, aki irányítja, kitalálja ezeket a bűntényeket és megvalósításukat. A darab végén a csavart nem lövöm le, de Kovács Máté nagyon jól építette fel Nathan karakterét, hogy válik ebben a kapcsolatban követőből kvázi egyenrangú társsá.

Cseh Dávid Péter az Operettszínház színésze, többek között a jubileumi Rómeó és Júliában láthattátok Mercutio szerepében (szeptember, Budapest Aréna). Elképesztő hangja van, kicsit féltem, hogy túl domináns lesz Kovács Máté mellett, de nem így lett.kép: hatszinteatrum.hu, a képen: Horváth DánielNovemberben is meg fogom nézni a darabot, amikor Horváth Dániel alakítja a fiatal Nathant.


Maga a történet, az hogy ilyen megtörténhet bárhol a világban nagyon nyomasztó. Mindegy, hogy 1924-et írunk, vagy 2019-et, sokkoló mire képes az ember embertársaival szemben.


Köszönöm a meghívást az Izgass fel! alkotóinak!IZGASS FEL!


-az évszázad bűnténye- thriller musical


November 26, kedd, 18.00

December 30, hétfő, 19.00

https://www.jegy.hu/program/izgass-fel-107972
Zene, Könyv, Dalszöveg: Stephen Dolginoff Fordította: Cseh Dávid Péter, Pányik Tamás

Idős Nathan........ Végh Péter Nathan................ Horváth Dániel / Kovács Máté e.h. Richard............... Cseh Dávid Péter Hangok............... Hegedűs D. Géza, Földes Eszter, Trill Zsolt

Hangfelvételek: Cseh Dávid Péter, Bori Tamás Hangmérnök: Fazekas László Ügyelő: Röthler Balázs Zenei vezető: Kovács Adrián, Mester Dávid, Felszegi Dalma, Hegyes Ádám Látványtervező: Árva Nóra Koreográfus: Gyulai-Zékány István e.h. Rendező: Pányik Tamás

378 views0 comments