• zeleiagi

Bemutatkozik a Konzerv Társulat- interjú Ozsvárt Rózával

Konzerv Társulat- lelkes fiatalok, akik még a gimnázium padjaiban ültek a tanévben, de a Sztalker Suli és a karantén annyira összekovácsolta őket, hogy barátságukból egy amatőr társulat nőtte ki magát.


Instagram bemutatkozásotokban olvastam, hogy a Sztalker Suliban tanultatok együtt.

Honnan jött az ötlet, hogy társulatot alapítotok?


A Sztalker Suliban nagyon fontos dolgokat kezdtük el közösen vizsgálgatni és szemlélgetni. Olyan vízióknak voltunk ott részei, aminek a szimpla való világban (sajnos) soha nem lehetsz. A koronavírus járvány miatt viszont abba kellett hagynunk a kurzust, pont az életjelenetek vizsgáink előtt, ami egy nagyon nehéz időszak volt mindenki számára.

Onnantól néha voltak online zoom-os óráink az osztályfőnökünkkel, Zoltán Áronnal, ami vitt egy kis színt a szürke, karanténos hétköznapokba. De mégsem volt ugyanaz. Elkezdtük félni attól a forgatókönyvtől, hogy netán nem fogjuk befejezni a Sztalker Sulit és ez az egész ennyi volt.


Rengeteg ötletünk, gondolatunk volt arról, hogy vajon hogyan is lehetne Sztalker Suli nélkül is fenntartani a „Sztalker Suli illúziót”. Ozsvárt Rózának ugrott be az elképzelés, hogy mi lenne, ha csinálnánk mi, ez a kis baráti társaság egy amatőr, mindenki számára megközelíthető színitársulatot.


Összességében arra kellett rájönnünk, hogy a karantén és a járvány hozott össze minket ebből a szempontból (illetve természetesen az alkotási vágy), amiért talán egyszer nagyon hálásak lehetünk.Ismertétek korábban egymást, vagy a Sztalker Suliban találkoztatok?


A Sztalker Sulin belül van a) b) és c) osztály. Mi b) osztályosok voltunk/vagyunk és 99%-ig biztos vagyok benne, hogy itt a Sztalker Suli előtt senki nem ismerte egymást, így mi sem.

Ennek ellenére a megszokottnál jóval hamarabb egymásra találtunk és egy összetartó, egymás igazán szerető közösség alakult itt ki.Kik a tagjai a Konzerv Társulatnak?


Gerse Eszter


Józsa Kamilla


Kollár Márton


Magyar Fülöp


Ozsvárt Róza


Szántai Zita


Szigetvári Zsófi


Képek: Konzerv Társulat. Tagok a bemutatkozás sorrendjében.


Van mentorotok?


Egyelőre még nincs.


Hogyan, miben formálta a színházi gondolkodásotokat a Sztalker Suli?


Abban biztos vagyok, hogy a legtöbbünknek komolyodott az életszemlélete és gondolkodása. Sokkal mélyérzésűbbekké váltunk a Sztalker Suli különböző kurzusai okán.


Betekintést kaphatunk a színész tanáraink és barátaink életébe, ami teljes mértékben leírhatatlan. Rengeteget dolgoznak, hulla fáradtan is mindig talpon vannak és leraktak elénk minden vasárnap a kurzus alatt egy újabb csodát. Felnyitották a szemünket, millió új perspektívát mutattak meg nekünk és több hónapon át egyre keményebb módon léptettek ki minket a komfortzónánkból. Ezeket a dolgokat, sajnos, tényleg nagyon nehéz megmagyarázni, szerintem csak igazán az tudhatja, miről beszélek, aki átélte a Sztalker-érzést.


Milyen üzenetet szeretnétek átadni a darabjaitokkal?


A június 22-i héten fogunk leforgatni egy kisfilmet, aminek eredeti ötletadója és rendezője Ozsvárt Róza, a szövegkönnyvel pedig Szigetvári Zsófi és Ozsvárt Róza foglalkoztak. Ebben a kisfilmben az emberi kapcsolatokat szeretnénk egy másik perspektívából megvilágítani.


Hiszünk abban a tényben, hogy mindenkinek a saját problémája a legnagyobb, és míg azt meg nem oldotta, nem tud másokéval teljes erőbedobással foglalkozni. Mindennapos problémákat mutat be, kicsit felnagyítva. A társulat összes tagja szerepelni fog benne, illetve három beugró művész is a segítségünkre lesz: Egervári Abigél, Epres Barnabás és Kovács Mátyás.


Később kisebb verseket és etűdöket tervezünk utcán előadni, amivel célunk az, hogy az emberek mindennapjaiba egy picit bevezessük a színházat és az effajta kultúrát. Ha valaki siet egyik pontból a másikba, akkor ne a telefonját bújja, vagy a autók folyamatos dudálását hallgassa, hanem mondjuk egy Ady-verset. Szeretnénk valamit hozzáadni az emberek napjához, kizökkenteni őket a hétköznapi szürkeségből.


Hol lehet majd látni benneteket?


Legnagyobb tervünk jelenleg a kisfilm, ennek az elérhetőségéről később tudunk majd nyilatkozni. Amint megvalósul, elkezdjük az utcai versek és etűdök előadását, amit nagyobb csomópontokban tervezünk Budapest belvárosában. Tanárunk, Vecsei H. Miklós (ahogy mi hívtuk, Hasi) plántálta belénk azt a gondolatot újra és újra, hogy

a színháznak nincs meghatározott tere, helye a bárhol és ideje a pillanat.

Ezt a gondolatot szeretnénk az embereknek is átadni. A színháznak egy hétköznapi, mindennapos élménynek kéne lennie, hiszen (ahogy Hasi is mondaná) színház az egész világ és benne minden férfi és nő.


A Konzerv Társulatot Ozsvárt Róza képviselte.Instagram: https://www.instagram.com/konzerv_tarsulat/


Konzerv Társulat


Művészeti vezető: Ozsvárt Róza


Tagok:

Gerse Eszter

Józsa Kamilla

Kollár Márton

Magyar Fülöp

Ozsvárt Róza

Szántai Zita

Szigetvári Zsófi

340 views0 comments