• zeleiagi

Billy Elliot- lenyűgöző látvány, gyönyörű történet

Valahol mindig megtörik a lelkem, amikor eljutok egy olyan előadásra, amit hamarosan levesznek műsorról, viszont elsőre beleszeretek.

Jöjjön hát gyorsan egy beszámoló a Billy Elliotról, hétvégén még elcsíphetitek, sajnos lejár a darab játszási joga így szeptember 22-én 19.00-kor lesz az utolsó előadás az Erkel Színházban.


Budapesten, 2016 óta játsszák Sir Elton John világhírű musicaljét. Elég nagy botrányt kavart 2018-ban az egyik szélsőséges médium kritikája, ami annyira minősíthetetlen, hogy elvből nem fogom belinkelni. Szerencsére a darab azóta is töretlen sikerrel ment, és megy szeptember 22-ig.Fotó: Nagy Attila, Pályi Zsófia, Rákossy Péter


Sztori:

1980-as évek elején Anglia kisebb bányászvárosaiban kitört a sztrájk, Billy Elliot és családja is egy ilyen kisvárosban él. Minden család küzd a megélhetéssel. Billy édesanyja meghalt, apjával, bátyjával és nagymamájával él együtt. Billy boksz edzés után véletlen belecsöppent egy balett órába, bár látszólag küzd ellene, nagyon élvezi a táncot, önfeledt, szabad, úgy érzi, bármire képes tánc közben.


Mi egy fiú útja és dolga egy ilyen kisvárosban? Nagyon mély és fontos kérdéseket boncol a darab. Billy látszólag egy laza srác, szabad szájú, poénokkal palástolja érzéseit. Ki az, aki egy erősen maszkulin családba fel merné vállalni, hogy mindene egy olyan sport, ami tele van előítéletekkel? Hogy nem egy bányában látja az útját, és megélhetését, hanem egy nevenincs faluból el akar jutni a Királyi Balettintézetbe?


Szeptember 15-én, a 19.00-ás előadást láttam. Teljesen lenyűgözött a látvány, a jelmezek, a gyerekszínészek. Tényleg azt hittem, hogy New Yorkban, a Broadway-en ülök.

Halász Dávid (Billy) egyszerűen robbant a színpadon, amikor a „dühös” szóló tánca volt. Elképesztő, lenyűgöző, sokkoló, fájdalmas. Marinka Móric (Michael) igazi üde színfolt, lubickol a szerepben. Ladinek Judit (Mrs. Wilkinson) az a mentor, akire bárki csodálattal nézne, jobban harcol Billyért, mint a sztrájkolót a jövőjükért. Támasza a gyereknek, hisz benne, amikor senki más.


Mindenkinek van egy Billy-sztori az életében, csak reménykedek, hogy tartozik hozzá egy Mrs. Wilkinson is.Fotó: Nagy Attila, Pályi Zsófia, Rákossy Péter


Németh Kristóf játszotta Billy Apját, Fejszés Attila Billy testvérét. Az ő párosukról sajnos nem tudtam elhinni, hogy Apa-fia kapcsolat lenne, inkább hittem volna őket testvérnek. Csákányi Eszter imádnivaló szenilis nagymama.


Az utolsó előadásra különleges műsorral készülnek az alkotók: minden Billy, Apa, Mrs Wilkinson színpadra fog állni.


Nagyon kiváncsi vagyok Stohl Andrásra az Apa szerepében, kivel találkozok szeptember 22-én?


-ÁgiFotó: Nagy Attila, Pályi Zsófia, Rákossy Péter


utóirat:

Zelei féle első alaptétel: ha van egy előadásra jegyed, de fáradt vagy, nincs kedved, marha gyorsan szedd össze magad és MENJ EL. Jó lesz!https://www.jegy.hu/program/billy-elliot-a-musical-67755Részletek


Helyszín Erkel Színház – Nagyszínpad

Dátum 2019. szeptember 22.

Kezdés ideje 19:00 Befejezés ideje 21:40


Szereposztás


Karmester- Köteles Géza

Billy - Halász Dávid

Michael - Marinka Móric

Mrs. Wilkinson - Ladinek Judit

Apa - Stohl András

Nagymama - Hűvösvölgyi Ildikó

Anya - Simon Boglárka

Tony - Csémy Balázs

Mr. Braithwaite - Ekanem Bálint

Odette - Pokhodnykh Ellina

Herceg / Felnőtt Billy - Radziush Mikalai

Rothbart - Molnár Dávid

George - Fillár István

Sztrájktörő / Sznob papa - Barát Attila

Táncos - Jenei Gábor

Magas fiú - Bacsur Dániel

Melák Davey - Kőrösi András

Irattömbös nő - Molnár Gyöngyi

Debbie - Pásztor Lili

Pici fiú - Molnár Örs Apor

Közreműködnek a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei


Alkotók


Zeneszerző, Sir Elton John

Szöveg- és dalszövegíró, Lee Hall

Eredeti rendezés, Stephen Daldry

Magyar szöveg, Puller István / Bárány Ferenc

Rendező, Szirtes Tamás

A rendező munkatársa, Vaszilenko Eugénia

Koreográfus, Tihanyi Ákos

A koreográfus asszisztense, Molnár Ferenc

Díszlettervező, Szlávik István

Jelmeztervező, Kovács Yvette Alida

Világítástervező, Madarász 'Madár' János

Szcenikus, Szűcsborus János

Szteppkoreográfus, Szikora Boglárka

Balettmester, Kovács Dénes / Rujsz Edit

Karigazgató, Csiki Gábor

A gyermekkar vezetője, Hajzer Nikolett

149 views0 comments