• zeleiagi

„Egy tanulási folyamat, amiben vagyok. ”- interjú Ertl Zsomborral

Updated: Jul 15, 2020

Ertl Zsombor 2015-ben nyert felvételt a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, színművész szakra. Jelenleg végzős hallgató, második gyakorlati évét kezdi meg a Vígszínházban a 2019/2020-as évadban. Főszerepet kapott a színház idei első bemutatójában, A nagy Gatsby-ben, valamint debütál a tv képernyőn is. Szerepeiről, pályájáról beszélgettünk. Pályakezdő színészekkel készülő interjú sorozatom első részét olvashatjátok.Kezdjük pár bemelegítő kérdéssel! Ismered a POKET zsebkönyvek által kiadott söralátéteket? "Ugord át a small talkot, tedd fel a kérdést!".


Vecsei H. Miklós szerint „túl sok időt töltünk "small talkkal" - sörrel a kezünkben, amíg eljutunk A Kérdéshez, ha egyáltalán eljutunk. Szerintem az tök jó nyáron, ha ott van a sör/fröccs a kezünkben, de a "small talk" semmiképp nem építőjellegű és csak idegesítjük magunkat a gyávaságunkkal. (..)”.


Nem ismertem eddig, húzok kettőt.


fotó: Hámori Zsófia


Az első: Mi a szép?


Az a szép, az a szép akinek a szeme kék...

Nem könnyű erre nem közhelyeset válaszolni. Rengeteg szépséget lehet látni nap, mint nap. Az igazi emberi pillanatok mind szépek.


A második: Mit felejtenek el megtanítani az iskolában?


Egyszerű gyakorlati dolgokat. Például a háztartásban, ami elromlik megszerelni, vagy pénzzel gazdálkodni. Én elég elvarázsolt gyerek voltam és sokszor problémát okozott ez nekem.. Kórusiskolába jártam, ahol sokat énekeltünk, tanultam hangszereken játszani. Sokkal jobban szerettem, mint a közismereti tantárgyakat. Annyi mindent magoltam be, amit azóta teljesen elfelejtettem.


Hogy is hangzik az a mondat a Kinek az ég alatt már senkije sincsen c. darabban? Amit a szobában..


„Amit hétfőn megtanulok, péntekre már elfelejtem. Annyira életszerűtlen és hasztalan minden itt szerzett tudásom. Ebből a három évből semmire nem emlékszem, egyetlen számra, évszámra, vegyületre. De amit a szobában elmeséltünk, arra mind...”


Nagyon szeretem ezt a darabot. 2018-ban volt a bemutatója a Pesti Színházban, ekkor harmadéves voltál az egyetemen.


Ez az első interjúd, mióta a pályán vagy. Kérdeztem az olvasóimat, mit szeretnének tudni rólad és az volt az érzésem, hogy egyre több helyen látnak, és egész egyszerűen meg akarnak ismerni.


Miért lettél színész?


Már kisgyerekként imádtam beszélni, olyannyira, hogy szegény öcsémet alig hagytam szóhoz jutni. Még nem tudtam olvasni, de fejből mondtam mi van beleírva a mesekönyvekbe komoly átéléssel. Mindig is azt élveztem a legjobban, amikor belefeledkezhettem valamilyen történetbe vagy játékba. Ez később is így maradt.

Apukám a honvéd táncegyüttes tagja volt így sokat láttuk őt színpadon. Tíz éves voltam, amikor én is beállhattam egy előadásba. Az volt életem első színpadi élménye.

Jártam különböző színjátszó helyekre, de ahol először komolyabban megfordult a fejemben, hogy ez lehet az én utam, az a Katona József Színház ifjúsági programja volt, a Katona Klub. Végh Ildikó dramaturg vezetésével egy olyan közösség alakult ki, ami a mai napig is nagyon hiányzik.


Ez a gimnázium alatt volt?


Igen, heti kétszer háromórás alkalmak voltak. Az év elején eldöntöttünk, hogy melyik legyen az a téma, amivel foglalkozni fogunk, (ez mindig kötődött a színház évadához is, valamelyik előadáshoz) majd év végére csináltunk belőle egy előadást.


A Katona Klubból lettek évfolyamtársaid, osztálytársaid, vagy akik később bekerültek?


A csapat legalább nyolcvan százaléka színházzal foglalkozó egyetemi szakon van. Vannak színész, rendező, dramaturg hallgatók. Itt a Színművészetin Budapesten, meg Marosvásárhelyen is. Utólag visszagondolva nagyon durva, hogy tulajdonképpen egy teljes társulatunk lehetne, hogyha tíz év múlva újra összeállnánk.

Elsőre felvettek a Színművészetire, a Marton László-Hegedűs D. Géza- Forgács Péter - osztályba.


Igen, ami meglepő volt. Az utolsó rostára éppen az emelt magyar szóbeli érettségiről estem be. Elmentem emelt magyar szóbelizni, ott már tényleg semennyire nem voltam ott fejben, mert két óra múlva az Ódry Színpadon kellett állni a tanárok előtt a felvételin, a végső döntésnél. Az volt életem legstresszesebb délelőttje. De megérte.


És hányas lett a magyar érettségid?


Nem lett valami jó. Akkor már semmi másra nem tudtam koncentrálni a felvételin kívül.


Kit tekintesz mentorodnak?


Nagyon sokat köszönhetek és köszönök az osztályfőnökeimnek. Attól a pillanattól kezdve, hogy bizalmat szavaztak nekem, a mai napig. Rengeteget tanultam tőlük. Nagyon nagy találkozás volt még Zsótér Sándor, akit szintén mentornak neveznék.


És mi az vagy ki az, aki legjobban motivál?


Amikor jónak látom az osztálytársaimat vagy a kollégáimat. Örülök, hogy együtt dolgozhatok a Víg társulatával, az osztályommal pedig egyre több darabot állítunk színpadra az Ódry-n. A közös munka során rengetegszer okoznak meglepetést a kollegák, motiválni tudjuk egymást. Például a diktátor próbafolyamata alatt láttam először színészként dolgozni ifj. Vidnyánszky Attilát, korábban, amikor együtt dolgoztunk, rendező volt. Lenyűgöző volt látni milyen ötletesen és energikusan és jókedvűen dolgozik.


Magasak magaddal szemben az elvárásaid?


Egy tanulási folyamat, amiben vagyok. Nagyon ritkán vagyok elégedett, sokszor eszembe jut előadás után, hogy ha valóban megtörtént volna velem az, ami a karakterrel, akkor mennyivel igazabban játszottam volna. De nyilván nem az a színészet, hogy minden megtörténik veled, amit eljátszol.

Szerintem úgy kell bemenni minden előadásnál a színpadra, hogy most ebben a szerepben mivel is lenne jobb nálam mondjuk Leonardo DiCaprio, vagy más nagy színész? Tulajdonképpen egyértelmű a válasz (nevet), de amikor bemegyek a színpadra, akkor nekem azt kell gondolnom, hogy bármire képes vagyok, és ugyanazt meg tudom csinálni, mint ők.


Volt már kínos pillanatod a színpadon?


A Liliom című előadás (Vígszínház- a szerk.) úgy kezdődik, hogy ott kell állnom a színpad elején egy virágcsokorral nézőtérnyitástól előadáskezdésig. Ez egy bő 20 perc.

Valami csúszás volt hátul, ami miatt nem tudtuk elkezdeni az előadást. Éreztem, hogy már egész biztosan el kellett volna kezdenünk. Ráadásul egyszer csak a közönség egy emberként elhallgatott. Akkor nagyon aggódni kezdtem, úgy éreztem muszáj csinálnom valamit. De minden egyes másodperccel azt éreztem, hogy ez már az utolsó, tehát ha most belekezdek valamibe, akkor azt nem fogom tudni jól befejezni. Utólag nagyon érdekes, ezt soha nem fogom elfelejteni, ott eltelt szerintem még legalább öt-hat perc úgy, hogy csendben álltam ott és farkasszemet néztem a várakozással teli nézőtérrel.

Egyébként imádom ezt a feladatot. Az egyik legjobb tapasztalat a tavalyi évből, mert annyira érdekes ott állni, és végig nézni, ahogy bejön estéről estére ezeregyszáz ember a nagyszínpad nézőterére. Folyamatosan lehet szemezgetni kicsi történeteket. Ki hogy érkezik meg, hogy néz körül, hogy viselkedik, hogyan ül le...


A Vígben az első nagyobb szereped a Kinek az ég alatt már senkije sincsen-ben volt, után a Lóvátett lovagok-ban. Azóta pedig Baal, Liliom, Félkegyelmű, Diktátor, Háború és béke, és most A nagy Gatsby előadásokban szerepelsz. Melyik a legkedvesebb szerep ezek közül?


A Kinek az ég alatt-ot nagyon szeretem csinálni. Az volt az első színházi bemutatóm. Óriási élmény volt! Azért most egyértelműen A nagy Gatsby volt leginkább a fejemben. Nem volt könnyű elengedni ezt a munkát és átállni a következőre. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy ez a feladat rám talált.


Nick Carraway-t alakítod, aki a történet mesélője, a könyvben gyakorlatilag a naplóját olvassuk.


Reméljük mindenki olvasta a könyvet, vagy legalább ismeri a történetet. Gatsby a New York-i társasági élet császára, senki sem ismeri, szájról szájra terjednek róla háborús történetek. Senki sem tudja, hogy honnan jött, honnan van pénze, és mi a célja. Ebbe a világba csöppen bele Nick, aki Gatsby szomszédjába költözik, és nem mellesleg Daisy unokatestvére. Annak a Daisynek, aki, mint kiderül, Gatsby örök szerelme.


Ebben a se veled- se nélküled világban, amibe Nick belecsöppen, vannak igazi, értékes kapcsolatai?


Felnőtté válás jellege van ennek a történetnek. Nick a világháború után keresi a helyét.


A 20'-as évek New Yorkjából merítő világ első ránézésre vonzó, pezseg tele van szabadsággal, önkívülettel, erotikával. De a darabban tulajdonképpen nincs pozitívnak nevezhető karakter. Az összes emberi kapcsolat defektes.


Például: Gatsby biztosan nem barátkozna Nickkel ha nem akarná felhasználni őt ahhoz, hogy eljusson Daisyhez.


Nick belekerül a felső tízezer szórakozásának világába. Eleinte izgalmasnak találja például egy világhírű golfozó társaságát. Vagy repülővel járni ebédelni. Mégis egyre kiábrándítóbb tapasztalatok útján távolodik attól a naiv fiatal sráctól, aki a darab elején kijelenti, hogy tartózkodik mindenfajta véleménynyilvánítástól.Fotók: Dömölky Dániel, Vígszínház. A képeken: (1) Ertl Zsombor (2) Ertl Zsombor, Hegedűs D. Géza, (3) Szilágyi Csenge, Ertl Zsombor, Ember Márk, Stohl Luca, (4) Szilágyi Csenge, Ertl Zsombor


Az alkotók alap gondolata, hogy a „Hol vagy?” kérdésre választ adjon. Hogyan tudod lefordítani ezt a mi generációnkra?


A száz évvel ezelőtti (a Fitzgerald által csillogó magány korszakának nevezett) időszakban játszódó történet meglepően aktuális tud lenni. Stílusos maszkok mögé rejtőző elveszett embereket látunk, akiknek nincsenek valódi kapaszkodóik.

Ha a házasságok hatalmas százaléka válással végződik milyen reménye lehet az életen át tartó szerelemre a mi generációnknak?


Melyik szerinted a legfontosabb idézet/gondolat Nicktől?


"Apám egyszer azt súgta a fülembe, hogy: mielőtt megítélnél bárkit mindig jusson az eszedbe, hogy nem mindenkinek van olyan szép élete, mint neked. Következésképpen én tartózkodom mindenfajta véleménynyilvánítástól." Ez Nick ars poeticája.


Miben más A nagy Gatsby más zenés darabokhoz képest?


Ez egy nem kifejezetten musicalnek mondható darab, van egy izgalmas, saját stílusa, aminek zenés party lett a neve. Pont azért, mert a prózai jelenetek és a dalok között nincs olyan éles határvonal.Fotó: Dömölky Dániel, Vígszínház. A képen balról jobbra: Waskovics Andrea , Zoltán Áron, Wunderlich József, Szilágyi Csenge, Ember Márk, Ertl Zsombor

Szeretnél egyszer majd rendezni?


Áhh… Ilyenen még egyáltalán nem gondolkoztam. Talán álmodoztam róla. De ha már álmodozás, akkor sokkal inkább tanítanék az egyetemen.

Miben láthatunk még ősztől?


Az egyetemen a Marat/Sade című darabot mutattuk be szeptember 21-én az osztályunkkal Kovács D. Dániel rendezésében. Egy elmegyógyintézetben játszódó vita története ez. Arról, hogy lehet-e bármit változtatni a világon egy forradalommal.

Emellett az RTL-es Jófiúk sorozatban is el lehet csípni egy kissé simlis autószerelő srácként. Továbbá már dolgozunk a Mágnás Miskán, aminek október 26-a premierje.


Marat/Sade az Ódry színpadon (1) fotó: Éder Veronika, a képen balról jobbra: Horváth Csenge, Ábel Stella, Rudolf Szonja, Antóci Dorottya, Dino Benjamin, Márkus Luca, Ertl Zsombor , (2) fotó Gálos Mihály Samu, a képen Ertl Zsombor, háttérben Rudolf Szonja, Márkus Luca, Antóci Dorottya, (3) fotó Gálos Mihály Samu, a képen: Darvasi Áron, Ertl Zsombor, háttérben: Antóci Dorottya, Márfi Márk, Márkus Luca, Horváth Csenge, (4) fotó: Gálos Mihály Samu, a képen: Ertl Zsombor, Hegedűs D. Géza, háttérben: Darvasi Áron, Horváth Csenge, Antóci Dorottya, Ábel Stella, Dino Benjamin


Sok sikert kívánok az új évadhoz, várom A nagy Gatsby premierjét, és az Ódry-ra is tervezek menni. Nekem ugyan nincs tv-m, de majd megnézem a Jófiúk első részét a neten.


Borító kép: Hámori Zsófia

Köszönöm 'A nagy Gatsby' képeket A Vígszínháznak!


F. Scott Fitzgerald-Kovács Adrián-Vecsei H. Miklós-ifj. Vidnyánszky Attila

A NAGY GATSBY-


Vígszínház


http://www.vigszinhaz.hu/A_nagy_Gatsby


Szeptember 28, szombat, 19.00

Szeptember 29, vasárnap, 14:30

Szeptember 29, vasárnap, 19.00

Október 13,vasárnap, 14.30

Október 13, vasárnap, 19.00

Október 19, szombat, 19.00

November 5, kedd, 19.00

November 6, szerda, 19.00

November 23, szombat, 19.00

November 26, kedd, 19.00


Marat/Sade

Peter Weiss: Jean-Paul Marat üldöztetése és meggyilkolása, ahogy a charentoni elmegyógyintézet színjátszói előadják De Sade úr betanításában 


Október 5, szombat 22.30


https://www.jegy.hu/program/maratsade-109054


Jófiúk, RTL klub


https://rtl.hu/rtlklub/jofiuk

https://rtl.hu/rtlklub/jofiuk/gyenes-gaspar-ertl-zsombor


1,788 views0 comments