• zeleiagi

Tizenkét szék, plusz egy babzsák

Április 17-én, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében mutatták be Ilf/ Petrov - Ratkóczi/ Závada/ Vecsei: Tizenkét szék című előadását. Zseniális helyszín, tökéletes esti program hétzárásra, hétindításra, vagy minden különösebb alkalom nélkül is.


„Rejtőbe oltott Dosztojevszkij”-ként jellemzik a történetet. Nem tudom ki találta ki ezt a hasonlatot, de ennél jobb úgy sem lesz rá.
Lássuk, honnan indulunk:


Klavgyija Ivanovna (Láng Annamária) /gondolom idős, gazdag orosz hölgy, éhes örökösökkel/ nem számított infarktusra, utolsó leheletével még elmeséli vejének, Ippolitnak (Hegedűs D. Géza), hogy volt 12 db csodálatos széke, és az egyikbe rejtette hatalmas értékű brilliánsait. Ippoliton kívül, még Fjodor atya (Rába Roland) is tudomást szerez a zsákmányról. Innen kezdődik a kaland: Ippolit, Fjodor atya, valamint a később megismert Osztap Bender (Vecsei H. Miklós) mesterhármasa felkerekedik -persze nem együtt-, hogy Oroszországot átívelő kincskereséssel megtalálja azt a bizonyos nagybetűs SZÉKET.


A darabot pörgős dialógusokkal, gyorsan váltott jelenetekkel és 12 dallal mesélik el (értitek, tizenkettő). A színészek a színpad szélén cserélik jelmezeiket a jelenetek előtt, csettintésre váltanak karaktert, és tényleg elhiszed, hogy te is felültél egy ismerd meg Oroszországot Hop-on-Hop off buszra ebben a 1,5 órában.


Závada Péter zsenialitása, hogy az egyik pillanatban egy rock koncerten érzed magad, aztán egy Akkezdet Phiai szerű dalban meséli el egy sakkverseny sztoriját.

A zenét Ratkóczi Huba írta, aki a darab végén a többi zenésszel együtt bizony rendesen megmutatja, hogy hiába ülnek/állnak a kivetítő mögött, a háttérben az egész műsor alatt, de bizony ők is rocksztároknak születtek.
Nagyon jól használják a színpad elejére felfüggesztett kereteket a jelenetek elválasztásához. A háttérben egy vászonra vetítik például a dalszövegeket és a 12 db széket. Nagyon jó összhangban vannak a vetítések a fényekkel. Ki az, aki ne akarna az orosz lagzi közben a színpadra ugrani és táncolni?

Elképesztően sokat nevettünk, nagyon rég szórakoztam ennyire jól , ennyire felszabadultan színházban.


Ami nekem kicsit hiányzott, hogy nem volt idő tapsolni. Pörgetni kell a jeleneteket, én értem, de pavlovi reflexeim néha mást súgtak a dalok után.

Egyszer tört meg a jég, amikor Vecsei H. Miklós Osztap Benderként olyat zúzott a színpadon, mintha az elnyomott rocksztár tört volna felszínre benne.

(SPOILER: kár, hogy a darab végét Osztap nem igen éli meg. Amúgy a "Legtöbbet színpadon meghaló karaktert alakító színész" díját, kétség nélkül Vecsei H. Miklós kapná meg)
Menjetek el, ha elegetek van a hétköznapi szürkeségből. Garantált széken ülve ritmusra láb bólogatás, röhögés.

Utána menjetek ki a Trip teraszra, igyatok meg két fröccsöt, élvezzétek a kilátást, tegyétek le a telefont, hasaljatok a babzsákokon és szórakozzatok a barátaitokkal!
Micsoda szerencse, hogy nyáron sem áll meg az élet, ha az ember színházba akar menni.


Következő dátumok:

Június 23, 24. 24-én este pedig közönségtalálkozó is lesz!


Na de kivel fogok én találkozni közületek?


-ÁgiAmúgy tudtátok, hogy a TRIP hajó a magyar folyami-tengerjáró flotta utolsó megmaradt hajója?


Ilf/ Petrov - Ratkóczi/ Závada/ Vecsei: Tizenkét szék


Rendező: Magács László

Dalszöveg: Závada Péter

Zene: Ratkóczi Huba

Szöveg: Vecsei H Miklós


Játszák:


Hegedűs D. Géza

Vecsei h. Miklós

Rába Roland

Láng Annamária

Bodóczy Zoltán


Zenekar:


Ratkóczi Huba

Kolozsi Péter

Oláh Bence

Porteleki Áron


fotók: Kiss Zsuzsanna, Tizenkét szék facebook


#triphajó #tizenkétszék #vecseihmiklós #hegedűsdgéza #rábaroland #lángannamária

255 views0 comments